ABD başkanlık seçiminde Trump 230, Harris 210 delege sayısına ulaştı
Başkanlık için adaylardan birinin en az 270 rakamına ulaşması gerekiyor.
Resmi olmayan sonuçlara göre, 50 eyaletin 24’ünde galip gelen Trump’ın toplam delege sayısı 230 olurken, 16 eyalette ve Washington D.C bölgesinde kazanan Harris, 209 delege elde etti.
Trump’ın kazandığı eyaletler (24): West Virginia, Tennessee, South Carolina, Oklahoma, Mississippi, Kentucky, Indiana, Florida, Alabama, Arkansas, Louisiana, North Dakota, Wyoming, Nebraska, South Dakota, Ohio, Teksas, Missouri, Utah, Montana, Kansas, Iowa, Idaho, North Carolina
Harris’in kazandığı eyaletler (16+1): Vermont, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, New Jersey, Delaware, Illinois, New York, Colarado, California, Oregon, Washington, New Mexico, Virginia, Havai eyaletleri ve Washington D.C. bölgesi
ABD'nin en büyük eyaletlerinden Texas'ı Trump kazandı
Associated Press (AP) ajansının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Texas'taki yarışı Trump önde tamamladı.
Trump, Texas'ta 40 delege kazanmış oldu.
Salıncak eyaletlerden North Carolina'da seçimi Trump kazandı
Associated Press'in (AP) yayımladığı resmi olmayan verilere göre, ülkede "salıncak eyalet" olarak bilinen eyaletlerden North Carolina'da seçim sonuçları belli oldu.
Cumhuriyetçi Trump, 16 delegesi bulunan North Carolina'daki yarışı kazandı.
ABD'liler seçim sonuçlarını televizyon ekranlarından takip ediyor
Sandıkların kapanmaya başlamasının ardından ABD'lilerin seçim sonuçlarını bar ve kafelerdeki TV ekranlarından takip ettiği gözlemlendi.
AA ekipleri, ABD başkanlık seçimiyle ilgili gelişmeleri yerinden aktarıyor
Anadolu Ajansı (AA) ekipleri, ABD'deki kritik başkanlık ve Kongre seçimlerine ilişkin tüm gelişmeleri yerinden ve anında abonelerine ulaştırıyor.
ABD'de yeni başkanı ve Kongre'deki yeni üyeleri belirlemek için Amerikan halkı bugün sandık başına gitti.
Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasında kafa kafaya seyreden yarışın galibinin belli olacağı kritik başkanlık seçimlerinde, milyonlarca Amerikalı siyasi tercihlerini yaptı.
AA muhabirleri ve fotomuhabirleri, 60. başkanın seçileceği bu tarihi seçimleri Washington DC, New York, Chicago ve Michigan'da yerinden takip ediyor ve sahadaki tüm gelişmeleri anlık olarak haber, fotoğraf, video, canlı bağlantı ve anonslarla abonelerine ulaştırıyor.
ABD'de 1848 yılından bu yana geleneksel olarak başkanlık ve Kongre seçimlerini takip eden ve resmi olmayan sonuçları ilan eden Associated Press (AP), bu konuda Amerikan medyasının en önemli kaynağı konumunda.
Amerikan başkanlık ve Kongre seçim sonuçlarını AP'nin paylaştığı veriler üzerinden aktaracak olan AA, aynı zamanda anlaşılır ve açıklayıcı grafiklerle de seçim sonuçlarının tüm detaylarını aboneleriyle paylaşacak.
Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump kimdir?
New York'ta 14 Haziran 1946 tarihinde Frederick ve Mary MacLeod Trump'ın beş çocuğunun dördüncüsü olarak dünyaya gelen Trump, Alman asıllı Amerikalı iş adamı Frederick Trump'ın torunu.
Emlakçı babasının da teşvikiyle gençlik yıllarından itibaren emlak dünyasına merak salan Trump, 1968'de Pennsylvania Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu, 1971'de babasının şirketinin başına geçti ve şirkete "Trump Organizasyon" adını verdi.
Şirketin merkezini Manhattan bölgesine taşıyan Trump, inşa ettiği otellerle tanınırlığını artırdı. 2004 yılında Amerikan NBC kanalında "Çırak" (The Apprentice) adlı bir program yapmaya başlayan Trump, bu programla şov şov dünyasına adım attı ve ismini dünya çapında duyurdu.
Cumhuriyetçi partiden başkan adayı olan Trump, 2016-2020 arasında ABD başkanlığı yaptı.
Demokratların adayı Kamala Harris kimdir?
Harris, 1964’te California’nın Oakland şehrinde Hindistan’dan ABD’ye öğrenci olarak gelen biyolog bir anne ile Jamaika’dan ABD’ye yine öğrenci olarak gelen ekonomi profesörü siyahi bir babadan dünyaya geldi.
Hukuk bölümünü dereceyle bitiren Harris, uzun yıllar San Francisco’da savcılık yaptı. Harris ayrıca 2010'da California eyaletinin ilk kadın başsavcısı seçildi.
Kamala Harris, 2017'de tarihteki ikinci Afrikalı-Amerikalı kadın ve ilk Güney Asyalı-Amerikalı senatör olarak California Senatörü seçilerek kariyerine devam etti.
Biden, Ağustos 2019'da Harris'i başkan yardımcısı adayı olarak seçti. Biden'ın kasımda seçimi kazanmasının ardından Harris, bu zaferle ABD'nin başkan yardımcılığı görevine gelen ilk kadın, ilk siyahi ve ilk Güney Asyalı Amerikalı oldu.
Harris halen Demokrat partiden başkan yardımcılığı görevini sürdürüyor.
Temsilciler Meclisi
Toplam 435 temsilcinin bulunduğu Temsilciler Meclisinde, her eyalet nüfusuna oranla temsil ediliyor. Kalabalık nüfusa sahip eyaletler daha fazla temsilciye, düşük nüfuslu eyaletler ise en az 1 olmak üzere daha az temsilciye sahip oluyor.
Senato
Seçilenlerin 6 yıllığına görev başına geldiği Senatoda toplam 100 kişi görev yaparken, 50 eyaletin her birinin 2 senatörü bulunuyor. Bu seçimde, Senatodaki 34 sandalyede kimlerin oturacağı belirlenecek.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.