ÇAYKUR'da Kontenjansız Serbest Alıma Geçiş Yakın!

ÇAYKUR'da Kontenjansız Serbest Alıma Geçiş Yakın!
Doğu Karadeniz’de ikinci sürgün yaş çay alımlarında üreticilerinin bir bölümünün hasadı tamamlamasıyla ÇAYKUR’un bu hafta içinde yeniden kontenjansız limitsiz serbest alıma geçmesi bekleniyor.

Doğu Karadeniz’de Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu’da yaklaşık 200 bin üretici tarafından yaklaşık 800 bin dekar alanda üretimi yapılan yaş çayda ikinci sürgün alımlarının önemli bir bölümü geride kaldı.

26 Haziran’da 2. sürgün alımlarına başlayan ve yoğun bir şekilde alımlarını sürdüren ÇAYKUR, önceki hafta sonunun 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü tatili ile birleşmesiyle sürgünün en yoğun dönemini yaşadı.

9 bin 250 ton olan günlük yaş çay işleme kapasitesinin neredeyse iki katı alımlar yapan ve oluşan izdiham karşısında üreticilerin mağdur edilmemesi için kontenjan uygulamasına geçerek kademeli olarak kontenjanı 50, 30 ve son olarak 25’e düşüren ÇAYKUR, kademeli kontenjana rağmen işlenmeyen ve stokta biriken yaş çayın 2 günlük kapasiteye yaklaşması nedeniyle 17 Temmuz'da alımlara bir günlük ara verdi.

Aranın ardından 25 kilo kontenjanla alımlarını sürdüren ÇAYKUR, yoğunluğun devam etmesi sonucu 20 Temmuz cumartesi günü 20 kilogram kontenjan uyguladı. ÇAYKUR, aynı gün günlük kapasiteye yakın bir alım gerçekleştirince , pazar günü kontenjanında artış yaparak kontenjanı 25 kilograma çıkardı.

Pazar günkü alımları kapasitenin hemen üzerinde 9 bin 500 ton yaş çay alımıyla tamamlayan ÇAYKUR, bugün (22 Temmuz 2024 Pazartesi) için de kontenjanda artışa giderek dekar başı alımı 30 kilograma yükseltti.

Bugün 30 kilo kontenjanla yapılacak alımların miktarına göre ÇAYKUR, yarın ki (23 Temmuz 2024 Salı günü) kontenjanını belirleyecek. Bugün alınacak yaş çay miktarına göre ÇAYKUR, kontenjanı 40 veya 50’ye çıkarabilecek.

Yaş çay hasadını tamamlayan üreticilerin de çoğalmasıyla ÇAYKUR’un çarşamba veya perşembe günü günlük alımlarının kapasite altına düşeceği öngörülüyor. Alımların kapasite altına düşmesiyle de hafta sonuna doğru serbest alıma geçmesi bekleniyor.

Birinci sürgün alımlarını 213 bin ton yaş çay ile tamamlayan ÇAYKUR, ikinci sürgün alımlarında dün itibariyle yaklaşık 165 bin ton yaş çay alırken, 2024 yılı yaş çay sezonunda toplamda yaklaşık 378 bin tona ulaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum