Kaçkar Dağları'nda "heliski" heyecanı başladı
Dünyadaki en pahalı, elit ve tehlikeli spor dalları arasında gösterilen 'helikayak', dünyaca bilinen adı ile 'heliski', bugün Kaçkar Dağları'nda yapıldı. Bu yıl ilk kez Heliski Heyecanına ebeveynleri ile birlikte çocuk sporcuları da katıldı.
Helikopterle dağın zirvesine bırakılan kayakçıların sarp yamaçlar ve yüksek eğimli yerlerde kaydıkları spor dalı olan heliski, dünyada sayılı merkezlerde gerçekleştiriliyor.
Türkiye'de ise bu spor, Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin, İkizdere ile Artvin'in Yusufeli ilçesinde 2005 yılından beri yapılıyor.
Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilen heliski sporu, Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Turkey-Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketi tarafından yürütülüyor.
Bölgede teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından hava şartlarının normale dönmesi ile üç helikopterle başlayan faaliyetin ilk haftasına 16 kişilik sporcu kafilesi katıldı.
İsviçre'den gelen 16 sporcu, Kaçkar Dağları'nda elverişli hava koşullarında karın keyfini çıkarıyor.
Kar kalınlığının 1 metrenin üzerinde olduğu bölgede kayan sporcular için güvenlik en üst seviyede tutuluyor.
Sporcular, zirvelerin yanı sıra karla kaplı çam ormanları arasında da adrenalin dolu zaman geçiriyor.
Öte yandan, bu yıl bölgeye getirilin kar aracı ile birlikte sporcuların orman içlerine taşınarak burada kaymaları da sağlanıyor. Yetkili firma, bölgede bulunan Çamlıhemşin Kayak Spor Kulübü için Galerdüzü mevkisinde antrenman yapmalarına olanak sağlayan doğal pist oluşturdu.
Nisan ayı ortasına kadar sürmesi beklenen faaliyet için bu sene 400'e yakın sporcu akredite oldu.
Güvenlik had safhada
Helikayak, dışarıdan görülenin aksine ciddi bir güvenlik ve izin süreci gerektiriyor. Türkiye'de bu sporun yapılabilmesi için organizasyon firmaları Rize ve Artvin Valilikleri, Genelkurmay Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü, Yaban Hayatı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden gerekli birçok izni almak zorunda. Uçuşlar öncesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuş rotaları belirlenip izinler veriliyor. Etkinlikle görev alacak pilotlar özel eğitimlerden geçiriliyor. Sporculara ise yerleşim dışında hayatta kalma, kış şartlarında hayatta kalma eğitimleri veriliyor. Sporcular parkurda kendi aralarında iletişim kurabilecekleri telsizler, uydu telefonları, yerlerinin tespit edilebilmesi için GPRS vericileri ve haritalarla donatılıyor. Sporcular ayrıca çığ risklerine karşı sırtlarında airbag çantaları ile kayıyorlar.
"Bir kez gelen misafir tekrar gelmek istiyor"
Bu yıl talebin yoğun olduğundan ötürü sezonun uzatıldığını belirten Heliski Operasyon Sorumlusu Celal Özkan, "Heliski'de ilk grubumuz 16 kişidir. Bu yıl ilk kez çocuklu bir aileyi misafir ediyoruz. En küçük sporcumuzda 6 yaşında. Bu sene ortalama 400 misafiri ağırlamayı planlıyoruz. Bugün ilk uçuşumuzu gerçekleştirdik. Dün hava muhalefeti yüzünden uçuş yapamadık. Heliski sezonu 13 hafta sürecek. Normalde sezona ilk başladığımızda 6 hafta sürüyordu. Sonrasında 8 hafta oldu, daha sonrasında 10 oldu. Bu senede ilk defa 13 hafta olarak seneyi tamamlayacağız. Bir kez gelen misafir tekrar gelmek istiyor. 13 haftaya çıkmamızın nedeni bu oldu. Şu anda bir dahaki yılın turlarının satışları da başladı" ifadelerini kullandı.
"Burası Heliski için çok daha güzel"
Kaçkar Dağları'nın heliski için diğer ülkelere göre daha iyi olduğunu söyleyen helikopter pilotu Rolen Broner "Kaçkar dağları çok çekici. Bir çok dağa gittim. İsviçre'de dağlar daha yüksek, kayalık alan çok fazla ama burası Heliski için çok daha güzel. Koşullar Heliski için daha güzel. Karın kalitesi çok daha iyi" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.