Rize İl Sağlık Müdürlüğü'nden "Ekranı Değil Hayatı Yaşa" Kampanyası

Rize İl Sağlık Müdürlüğü'nden "Ekranı Değil Hayatı Yaşa" Kampanyası
Rize İl Sağlık Müdürlüğü, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında düzenlediği "Ekranı Değil Hayatı Yaşa" kampanyası ile günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen ekran bağımlılığı konusunda toplumun dikkatini çekmeyi amaçlıyor.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, her yıl 3-9 Eylül tarihlerinde kutlanan “Halk Sağlığı Haftası”nın bu yılki temalarından biri olarak ekran bağımlılığına dikkat çekme, farkındalığı artırmak amacıyla “Ekranı Değil Hayatı Yaşa” temasını belirledi. Bu kapsamda hafta boyunca halk sağlığı konularında toplumun farkındalığını artırmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirildi.

rize-il-saglik-mudurlugunden-ekrani-degil-hayati-yasa-kampanyasi-001.jpg

Özellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde teknolojinin aşırı tüketimine karşı önemli bir uyarı niteliği taşıyan kampanyada çocukların sağlıklı bir şekilde büyümeleri için ebeveynleri ve toplumun tüm kesimlerini bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütülüyor.

İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 0-6 yaş arasındaki çocukların beyin gelişimi, dil ve sosyal becerileri için ekran kullanımının riskleri vurgulanarak özellikle ebeveynlere yönelik olarak, çocukların ekran karşısında geçirdikleri sürelerin sınırlandırılması ve daha sağlıklı alternatiflerin sunulması konusunda bilinçlendirme yapılıyor.

Ekran karşısında uzun süre kalan çocukların motor becerileri, dil gelişimi ve sosyal becerileri gibi alanlarda gerilikler yaşayabilecekleri vurgulanan açıklamada, “Bebeklik ve erken çocukluk dönemi 0-6 yaş beyin gelişimi, dil ve konuşma gelişimi, sosyal beceri gelişimi, güvenli bağlanma ilişkisi ve sağlıklı iletişimsel ve sosyal davranışların gelişimi açısından çok önemli bir dönemdir.

Günümüzde çocuklar, yaşamlarının erken döneminde teknolojiyle ekranla gelişigüzel tanışmaya başlamışlardır. Yaşamın bu ilk 3 yılında çocuğun gelişmekte olan dikkat becerileri, sembolik ve bellek gelişimi tam anlamıyla tamamlanmadığından, çocuk ekran aracılığıyla gelen bilgiyi 3 boyutlu olarak algılayamamaktadır.

Dolayısıyla bilimsel olarak 3 yaşın altındaki çocukların teknolojiden ve internetten kendi başlarına öğrenmeleri mümkün değildir. Bebeklik ve erken çocukluk döneminde, ebeveynlerinin açıklamaları olmadan ekran aracılığıyla verilen bilgilinin öğrenilmesi mümkün değildir. Çocuğun ekran karşısında yalnız başına bırakılması sonucunda çocukta gelişimsel geriliklere geliştiği bilimsel olarak ispatlanmıştır.”

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, “Annelerin ve babaların çocuklarıyla birlikte sinema, tiyatro, müze, sportif faaliyetler gibi sosyal ortamlarda kaliteli vakit geçirmeleri, çocuk ve gençlerin sportif ve sanatsal faaliyetlerle yetenek ve becerilerinin desteklenmesi çok yönlü gelişimleri açısından faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra anne babalar ve tüm toplumun bilişim teknolojilerinden bilinçli, güvenli, etkin kullanılmasının sağlanması için 3 yaş arası çocukların kesinlikle ekranla tanıştırılmamalıdır.” dedi.

4-6 yaş arası dönemde teknoloji kullanımının mutlaka ebeveyn eşliğinde olması ve günde en fazla 20-30 dakika ile sınırlı olması gerektiğini vurgulayan Tepe, “Bilgisayar ve internet kullanımının yaşamımızda istenilen bilgiye anında ulaşabilmenin yanı sıra bireylerde, özellikle okul çağındaki çocuk ve gençlerde problemli bilişim teknolojileri kullanımı, sosyal ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmesine, aile bağlarının zayıflamasına, akademik başarıları veya iş başarılarının düşmesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte teknolojinin hızlı ve rahat erişim imkânı ile kumar bağımlılığının gelişme riskini de arttırmaktadır. Öte yandan teknoloji/internetin eğitim, bilgi sağlama amaçlarıyla kullanılmasının aşırı ve zararlı kullanımını azaltabileceği saptanmıştır.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.