RTEÜ’lü Akademisyen Saklı: "TasteAtlas, Karalahana Yanlışından Dönmeli"
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Ardeşen Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Burcu Ayşenur Saklı, TasteAtlas'ın "Dünyanın en kötü 100 yemeği" listesinde 7. sırada yer alan çorbanın karalahana çorbası ile uyuşmadığını belirterek, sitenin düzenlemeye gitmesi gerektiğini kaydetti.
Dr. Öğr. Üyesi Saklı, yaptığı açıklamada, "Dünyanın en kötü 100 yemeği" listesinde karalahana çorbasının yer alması sonucunda bir gündem oluştuğunu ancak listede yer alan yemeğin hem malzeme, hem içerik, hem de görüntüsünün Karadeniz bölgesinde yapılan karalahana çorbası ile ilgisi olmadığını söyledi.
Saklı, "Söz konusu sitede oylanan yemeğin içerisinde temel olarak beyaz lahana ve mercimek yer alırken bölgede yapılan karalahana yemeği karalahana, barbunya ve mısır darısı ile yapılmaktadır. Ayrıca her ne kadar kullanılan görsel karalahanaya benzese de içerisinde mısır bulunmuyor ve bölgede yer alan yemeğin karakteristik özelliklerini barındırmıyor. Sitede yer alan yemeğin hem malzeme bilgisi, hem içeriği, hem de kullanılan görseli yanlıştır." dedi.
Saklı, TasteAtlas'ın bu yanlışı düzeltmesi ya da listede oylamaya giren yemeğin karalahana çorbasından çok farklı olduğunun altını çizmesi gerektiğini belirterek, "Söz konusu listede yer alan yemeğin listede yer alan tarifi beyaz lahana ile yapılan içerisine mercimek ve bulgur giren tamamen farklı bir yemek olduğunu görüyoruz. Sonuç olarak söz konusu oylamanın yanlış bir oylama olduğu açıktır." diye konuştu.
Saklı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Karadeniz'de yapılan karalahana yemeğinin içerisinde temelde karalahana, barbunya, mısır yarması, ilikli kemik ve içyağı kullanılmaktadır. İki yemek birbirinden çok farklıdır. Hem bölgede hem ulusal basında yer alan gündemin yanlış bir bilgi sonucu oluştuğunu ve bu yanlış bilginin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
TasteAtlas'ın listesinde yer alan yemeğin içerisinde beyaz lahanayla mercimek ve bulgur olduğunu görüyoruz. Beyaz lahana ve karalahana birbirinden çok farklı görüntüde ve lezzete sahiptir. Hatta karalahananın da kendi içinde türleri vardır. Amerika'da daha kıvırcık yapıda olanı, Rusya'da daha mor renkli olanını görüyoruz. Bizdeki ise uzun geniş yapraklı bir türüdür. Bölgede yapılan karalahana çorbasının farklı çeşitleri yapılsa da mercimeğin hiçbir şekilde girmediğini görüyoruz. Tüm bunlarla söz konusu yemek bölgede yapılan yemekle hem görüntü, hem içerik, hem de lezzet açısından çok farklı yemeklerdir."
Kaynak:HÜRSELEN SANDIKÇI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.