Kapalı Kalp Ameliyatı Taburcu Süresini Yüzde 50 Düşürüyor

Kapalı Kalp Ameliyatı Taburcu Süresini Yüzde 50 Düşürüyor
ETLİK Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof.

ETLİK Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, "Açık kalp ameliyatında hastanın 5-8 günde taburcu olurken, kapalı kalp ameliyatında bu sürenin 3-4 güne kadar düştüğünü belirterek, "Yani taburcu olma süresini kapalı kalp ameliyatları yaklaşık yüzde 50 oranında düşürüyor" dedi.

Etlik Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Hastanesi Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, 1,5 yıl önce açılan klinikte şimdiye kadar 2 binin üzerinde açık kalp ameliyatı yapıldığını belirterek, "Hem açık kalp ameliyatlarını hem de kapalı kalp ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz. Burada yaptığımız ve halk arasında "kapalı kalp ameliyatı" denen ameliyat göğüs kemiği (iman tahtası) kesilmeden veya tamamen kesilmeden yapılması. Normalde biz kalp ameliyatlarımızı halk arasında "iman tahtası" denen göğüs kemiğini keserek yapıyoruz ve bu halen ülkemizde de dünyada da vakaların yüzde 90-95'ine bu tür ameliyat uygulanıyor. Fakat bu kapalı kalp ameliyatı dediğimiz yöntemde ise kemiği kesmeden ve bir bölgedeki küçük bir yeri keserek yaptığımız ameliyatlar oluyor. Bu teknikle biz hem koroner baypas ameliyatlarını yapabiliyoruz, hem de aort kapak ameliyatı, mitral kapak ameliyatı, doğumsal defekler dediğimiz doğumsal delikleri de kapatabiliyoruz ve kalp tümörlerini de bu kapalı yöntemle de yapabiliyoruz" dedi.

Prof. Dr. Çiçekçioğlu, kapalı kalp ameliyatının açık kalp ameliyatına göre daha az girişimsel olduğunu belirterek, "Teknik olarak konuya hakim olunduğu zaman kapalı kalp ameliyatı mortaliyeti (ölüm oranı) azaltan bir teknik değil. Aslında sonuçları açık kalp ameliyatıyla benzer. Ama vatandaşlarımız göğüs kemiği kesilmeyince oldukça memnun oluyorlar. Çünkü göğüs kemiğinin kesilerek ameliyat yapılması büyük bir kesi oluyor. O olmadan kapalı kalp ameliyatlarını gerçekleştirdiğimiz için vatandaşlarımız ayrıca memnun oluyorlar. Ayrıca göğüs kemiği ameliyatlardan sonra sıkça oynar, bu kısmı telle tutturuyoruz ameliyatlardan sonra. Burası oynadığı zaman hasta bir kez daha ameliyat oluyor veya enfeksiyon kapabiliyor. İyileşmesi 3 ay, 5 ay sürüyor. Ama kemiği kesmeden sağlı sollu kesilerle yaptığımız ameliyatlarda hastalar daha hızlı iyileşiyor. Çünkü orada daha küçük bir kesi oluyor. Bu sayede daha az enfeksiyon oluyor. Hasta daha hızlı ayaklanabiliyor. Kendisini daha iyi hissediyor. Normal açık kalp ameliyatı yapılan hasta ortalama 5-8 arası günde taburcu olurken kapalı kalp ameliyatı yapılanlar genelde 3-4 günde kendini daha iyi hisseder ve taburcu olur. Yani taburcu olma süresini kapalı kalp ameliyatları yaklaşık yüzde 50 oranında düşürüyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.