DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, İzmir’de, anneleri çalışmak zorunda olduğu için evde yalnız kalan 5 kardeşin elektrikli sobanın devrilmesi sonucu çıkan yangında hayatını kaybetmesini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 13 soru yönelten Karal, “Yaşanan bu trajedi, yoksuzluğun, çaresizliğin ve destek mekanizmalarının eksikliğinin çocuklarımız üzerinde nasıl ölümcül sonuçlara yol açabileceğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu olay, başka yavrularımız ölmesin, başka felaketler yaşanmasın diye yalnız kalan çocukların yaşadığı risklerin vahametini ve bu çocuklar için alınması gereken önleyici tedbirlerin aciliyetini göstermektedir. Tedbir alınmazsa benzer felaketlerin yaşanması kaçınılmaz.” dedi.
DEVA Partili Hasan Karal, İzmir’de 5 kardeşin ölümüyle sonuçlanan yangın faciasıyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
“Trajik olay, düşük gelirli ailelerin çocuklarını gözetimsiz bırakmak zorunda kaldıkları, çaresizliğin hakim olduğu koşulları gün yüzüne çıkardı”
En küçüğü 1, en büyüğü 5 yaşında olan bu yavruların trajik kaybının, özellikle düşük gelirli ailelerin çocuklarını gözetimsiz bırakmak zorunda kaldıkları, çaresizliğin hakim olduğu koşulları gün yüzüne çıkardığını kaydeden Karal, “Toplumumuzda, çeşitli nedenlerle babaları olmadan yaşamını sürdüren ve anneleri çalışmak zorunda kalan binlerce çocuk bulunmaktadır. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle gece vardiyalarında çalışmak zorunda kalan ebeveynler, çocuklarını güvenli bir ortamda bırakma olanağından yoksun kaldığında, çocuklar ciddi risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Yoksulluk nedeniyle bakıcı tutamayan ya da kreş imkânına erişemeyen aileler için, çocukların evde yalnız bırakılması bir zorunluluk haline gelmekte ve bu durum, çeşitli riskleri beraberinde getirmektedir. Bakım hizmetine erişim sağlayamayan bu çocuklar, başta fiziksel ve psikolojik güvenlik riskleri olmak üzere çok yönlü tehditlere maruz kalmaktadır.” diye konuştu.
“Tedbir alınmazsa benzer felaketlerin yaşanması kaçınılmaz”
Milletvekili Karal, çocukların güvenle kalabilecekleri, devlet destekli gece kreşleri veya bakımevlerinin yaygınlaştırılmasının, hem çocukların güvenliğini sağlamak hem de ebeveynlerin huzur içinde çalışabilmesini temin etmek adına büyük önem arz ettiğini vurguladı. Aksi halde benzer trajedilerin yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Karal, “Yaşanan bu trajedi, yoksulluğun, çaresizliğin ve destek mekanizmalarının eksikliğinin çocuklarımız üzerinde nasıl ölümcül sonuçlara yol açabileceğini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu olay, başka yavrularımız ölmesin, başka felaketler yaşanmasın diye yalnız kalan çocukların yaşadığı risklerin vahametini ve bu çocuklar için alınması gereken önleyici tedbirlerin aciliyetini göstermektedir.” şeklinde konuştu.
“Yangın gibi trajik kazalar başta olmak üzere, yalnız kalan veya gözetimsiz kalan çocukların güvenliğini sağlamak amacıyla alınan önlemler nelerdir?”
Karal, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede 13 soruya cevap aradı. Yalnız kalan çocukların güvenliğini sağlamak ve bu konuda kapsamlı tedbirler almak için atılması gereken adımlara değinen Karal, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
1) Bakanlık, gece hizmet verecek kreş ve bakımevi gibi destek sağlayan kurumların oluşturulması ya da geliştirilmesi yönünde bir çalışma yürütmekte midir? Bu tür hizmetlerin artırılması planlanmakta mıdır?
2) Ülke genelinde, babaları cezaevinde olan veya çeşitli sebeplerle anneleriyle yaşayan ve anneleri gece çalışmak zorunda kalan çocukların sayısına ilişkin bir veri var mıdır? Bu çocukların tespit edilmesi mümkün müdür?
3) Risk altındaki çocuklar için, ebeveynlerin gece vardiyalarında çocuklarını güvenle bırakabilecekleri sosyal destek merkezleri ya da devlet destekli gece kreşlerinin yaygınlaştırılması yönünde bir proje yürütülmekte midir?
4) Evde yalnız kalan veya annesi çalıştığı için tanıdıklarının yanına bırakılan çocuklara dair yapılmış herhangi bir çalışma var mıdır? Bu çocukların yaşam koşulları ve güvenlik riskleri konusunda kapsamlı bir araştırma yapılması planlanmakta mıdır?
5) Yangın gibi trajik kazalar başta olmak üzere, yalnız kalan veya gözetimsiz kalan çocukların güvenliğini sağlamak amacıyla alınan önlemler nelerdir? Çocuklar için güvenli yaşam alanları oluşturulması düşünülmekte midir?
6) Okuldan sonra evde yalnız kalan çocuklara yönelik bir veri tabanı mevcut mudur? Bu durumda olan ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukların korunması adına alınan tedbirler nelerdir?
7) Çocukların evde yalnız kaldığı durumlarda güvenliklerini sağlamak amacıyla, ebeveynlere yönelik eğitim veya rehberlik hizmetleri sunulması planlanmakta mıdır? Bu eğitimler yangın, elektrik çarpması gibi tehlikeleri önleyecek temel güvenlik önlemlerini içermekte midir?
8) Çocukların yalnız kaldığı evlerde güvenlik önlemlerinin teşvik edilmesi amacıyla, devlet destekli duman detektörü veya yangın söndürücü cihaz temin edilmesine yönelik bir destek programı oluşturulması planlanmakta mıdır?
9) Ailelerin ekonomik zorlukları nedeniyle kreş ya da bakım hizmetlerinden yararlanamaması durumunda, bu hizmetlerin düşük gelirli aileler için ücretsiz veya düşük ücretli sağlanmasına yönelik bir proje geliştirilmekte midir?
10) Çocukların yalnız kalmak zorunda olduğu bölgelerde, acil müdahale merkezleri kurulması düşünülmekte midir?
11) Yalnız kalan çocukların fiziksel ve psikolojik risklere karşı korunması için sosyal hizmet uzmanları aracılığıyla aile ziyaretleri veya rehberlik hizmetleri sunulması planlanmakta mıdır?
12) Çocukların yalnız bırakıldığı durumlarda çevredeki güvenilir yetişkinlerle iş birliğini teşvik eden bir toplumsal farkındalık kampanyası düzenlenmesi planlanmakta mıdır?
13) Bakanlık, yalnız kalan çocuklar için özel bir destek hattı veya acil durum telefon hattı oluşturmayı düşünmekte midir? Çocukların tehlike anında kolayca erişebileceği bir destek hattı oluşturulması planlanmakta mıdır?