Rize'de fide fidan satılı yapılan yerler denetleniyor

Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince kentte fide fidan satış yapan yerler denetleniyor.

Yetkisiz ve kontrolsüz olarak tohum, fide, fidan gibi üretim materyallerinin piyasaya sürülmesini engellemek, kaçak satışların önüne geçmek için Rize genelinde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ilgili teknik personeli tarafından üretim ve satış yerlerinde yıl içerisinde periyodik olarak denetimler devam ediyor.

Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, fidan, fide ve tohum üretimi, satışı ve kontrolü 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve bu kanunlara bağlı yönetmelik ve talimat hükümleri çerçevesinde yapıldığı ifade edilerek, “Çiftçilerimizin de bu konuda bilgi sahibi olmaları; üzerinde etiket, bitki pasaportu taşıyan tohum, fide ve fidanları, Bakanlıkça yetkilendirilmiş tohumluk bayilerinden ya da üretici belgesi olan üreticilerden almaları gerekmektedir. Açıkta, yetkisiz kişilerden, etiketsiz, sertifikasız ve pasaportsuz tohum-fide-fidan satın aldığında birçok sorunla karşılaşabilmekte; hastalık ve zararlılara rastlanabilmekte, bu durum fide-fidan kurumalarına, verim kaybına neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalık ve zararlılar topraklarımıza bulaşarak, çözümü zor ve zaman alan sorunlara da yol açabilmektedir.

Aşılı diye satıldığı halde bazı fidanların aşısının olmadığı, dikildiğinde tutmadığı ve belirtilenin dışında farklı tür ve çeşitte meyvelerin oluştuğu, kalitesiz ve verimi düşük ürün alındığı görülebilmektedir. Çiftçilerimiz böyle sorunlarla karşılaştığında ellerinde etiket, pasaport gibi belgeler olmadığında maddi açıdan zarara uğramakta, emeği ve zamanı boşa gitmektedir.

Bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması için tohum, fide, fidan gibi üretim materyallerinin etiketli, pasaportlu olarak yetkili tohumluk bayileri ya da yetkili fide- fidan üreticilerden alınması hususu çiftçilerimize önemle duyurulur.” denildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rize Haberleri