Endemik bir bitki türü olan ve doğadan toplanması yasaklanan salep orkidesi, aşırı ve kontrolsüz toplama nedeniyle doğal habitatlarının zarar görmesi tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle, salep üretimi yalnızca İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nin kontrolünde gerçekleştiriliyor. Bu yöntemle, bitkinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
Toprak altında yetişen salep yumruları, hasat sonrasında belirli işlemlerden geçirilerek salep içeceğinin ham maddesi olan baharat haline geliyor. Aynı zamanda bu yumrular, bitkinin çoğaltılmasında da kullanılıyor. Bir yumru, toprağa entegre edildikten sonra bir hasat döneminde 2 ila 3 kat çoğalabiliyor. Hasat sırasında bazı yumrular ise toprakta bırakılarak bir sonraki döneme kadar çoğalmaları bekleniyor.
Ekonomik değeri yüksek olan salep bitkisi, Rize’de Eylül-Ekim aylarında ekiliyor. Yumruların hasadı ise tam çiçeklenme dönemine denk gelen Nisan-Mayıs aylarında gerçekleştiriliyor. Salep üretimi, bölge ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra doğa dostu bir üretim anlayışını da teşvik ediyor.