Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay: Netanyahu'nun Abd'de Onur Konuğu Olarak Ağırlanması İnsanlık Adına Utançtır

Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay: Netanyahu'nun Abd'de Onur Konuğu Olarak Ağırlanması İnsanlık Adına Utançtır
DIŞİŞLERİ Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, "Soykırım sorumlusu olarak yargılanan Netanyahu, dün ABD kongresinde onur konuğu olarak ağırlanması ve coşkuyla ayakta alkışlanması insanlık adına bir utanç tablosu olarak tarihe geçmiştir" dedi.

DIŞİŞLERİ Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, "Soykırım sorumlusu olarak yargılanan Netanyahu, dün ABD kongresinde onur konuğu olarak ağırlanması ve coşkuyla ayakta alkışlanması insanlık adına bir utanç tablosu olarak tarihe geçmiştir" dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bakan yardımcıları ve bürokratların katıldığı komisyon toplantısının açılışında konuşan Oktay, "Bir ihtisas komisyonu olan Dışişleri Komisyonu'nda, Türkiye Cumhuriyeti'nin dış ilişkilerinin teşkilatlandırılması, idaresi ve kanun tekliflerini görüşmekteyiz. Bu çerçevede Dışişleri Komisyonu halihazırda en çok kanun teklifi havale edilen ihtisas komisyonudur. Komisyonumuzda henüz çalışmalarımızın 1'nci yılı dolmadan uluslararası anlaşmaların uygun bulunmasına dair toplam 125 kanun teklifi görüşüp kabul ettik. Bunlardan 49'u Genel Kurul'da onaylanarak kanunlaştı. Halihazırda 34 anlaşmaya ilişkin teklif komisyonumuzun gündeminde, 76 anlaşmaya ilişkin teklif ise Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

'İSRAİL'İN İŞLEDİĞİ SUÇLARIN ORTAĞI OLMUŞLARDIR'

Oktay, günümüz dünyasında parlamenter diplomasinin öneminin giderek arttığını kaydederek, Türkiye'nin dış politika alanındaki çıkarlarının savunulmasına destek verecek şekilde çalışmaları yürüttüklerini vurguladı. Oktay, "Küresel, bölgesel ve ülkemizin çevresinde yaşanan krizlerin önemli bir kısmının derinleşerek devam ettiğini müşahede etmekteyiz. Soykırım sorumlusu olarak yargılanan Netanyahu'nun, dün ABD kongresinde onur konuğu olarak ağırlanması ve coşkuyla ayakta alkışlanması insanlık adına bir utanç tablosu olarak tarihe geçmiştir. Gazze'de çoğunluğu çocuk, yaşlı ve hastalar olmak üzere 40 bin sivilin katili, on binlerce insanın en temel ihtiyaçlarından, gıdadan ve tedaviden yoksun kalmasından sorumlu olan Netanyahu'nun onur konuğu olarak davet edildiği Amerikan kongresinde, sivillere yönelik katliamlarını inkar eden, başkenti Kudüs'ün tamamı olan büyük İsrail hedefini açıkça beyan ederek tüm Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını ve bölge ülkelerinin güvenlik ile toprak bütünlüğünü hiçe sayan, ifade özgürlüğünü kullanarak insanlık haklarını savunan sivil toplum örgütleri, üniversiteleri, öğrencileri, akademisyenleri ve hatta görevlerini yerine getiren Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerini açıkça tehdit eden konuşması tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Ancak asıl vahim olan yalanlar, tehditler, iftiralarla dolu bu konuşmanın ABD kongresinde ayakta ve coşku içinde alkışlanmasıdır. Netanyahu'ya bu şekilde destek verenler, İsrail'in bugüne kadar işlediği ve bundan sonra işleyeceği katliamların ve suçların sorumluluğuna da ortak olmuşlardır" ifadelerini kullandı.

KAPALI OTURUMA GEÇİLDİ

Başkan Oktay, açılış konuşmasının ardından Dışişleri Komisyonu'na iletilen önergeyi okuttu. Önergeye göre; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, dış politika alanında yaşanan gelişmeleri komisyon üyelerine daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde aktarabilmesi için kapalı oturuma geçilmesi teklif edildi. Oktay, önergeyi oylamaya sundu ve komisyon üyelerinin oylarıyla önerge kabul edilerek kapalı oturuma geçildi. Oktay, TBMM İç Tüzüğü'ne dayanarak komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin dışarıya çıkmasını talep etti. DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ile Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın ve DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu ve milletvekillerinin komisyondan çıkarılmaması gerektiğini belirterek itiraz etti. Milletvekilleri yaklaşık 20 dakika boyunca içeride kalarak karara tepki göstermelerinin ardından toplantıdan ayrılmak zorunda kaldı. Ardından salonun dışında konuşan vekiller, alınan kararın skandal olduğunu ifade ederek milletvekillerinin tüm komisyonlara girmesi gerektiğini savundu.

FOTOĞRAFLI

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.