Egeli Genç Sosyologlardan Köylere Uygulama Gezisi

Egeli Genç Sosyologlardan Köylere Uygulama Gezisi
Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Yeşiltuna "Köy Sosyolojisi" dersi kapsamında öğrencileriyle birlikte Çeşme'nin Germiyan ve Urla'nın Uzunkuyu köylerine bilimsel incelemelerde bulundu. Öğrencilerin, köylerde yaşanan ekonomik, sosyal, kültürel değişimi yakından görme olanağı bulduğu etkinliğe, konuya ilgi duyan Prof. Dr. Önal Sayın, EÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nimet Önür, EÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Begüm Demirkol gibi akademisyenler de katılım gösterdi.

EÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Yeşiltuna tarafından, genç sosyologların köy ve köy hayatında yaşanan değişim ve dönüşümü yerinde incelemeleri amacıyla Ege Bölgesinin incisi Çeşme'nin Germiyan ve Urla'nın Uzunkuyu köylerine teknik bir gezi düzenlendi.

Teknik gezi ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Dilek Yeşiltuna, "Köy Sosyolojisi dersimiz kapsamında; öğrencilerin derslerde öğrendiklerini gözlemleyebilmeleri ve deneyimlemeleri için farklı özellikler içeren köylere geziler düzenliyoruz. Derslerde köy yapısı, ekonomisi, yerleşim biçimi, demografisi, sosyal ilişki kalıpları, farklılaşma özellikleri, değişim eğilimi gibi konuları ayrıntılarıyla ele alıyoruz. Bu temelde, bir köy yapısının nasıl ele alınabileceği, gözlemleneceği ya da elde edilen verilerin nasıl yorumlanabileceği üzerinde tartışmalar yapıyoruz. Bu etkinlik ile, tüm elde ettikleri formasyon temelinde sahip oldukları bilgileri, somut bir köy örneği üzerinde pratikte kullanma becerilerini geliştirmelerini hedefliyoruz" dedi.

Ders kapsamında ziyaret edilen Germiyan ve Uzunkuyu köylerinden verimli sonuçlar elde ederek döndüklerini belirten Prof. Dr. Yeşiltuna, "Germiyan ve Uzunkuyu köylerine yaptığımız ziyaretlerde öncelikle köylerin idari birim temsilcileri olarak muhtarlarla ya da yardımcıları gibi köye hakim kişilerle görüşmeler yaptık, köylülerle de doğal yaşam ortamlarında söyleşiler gerçekleştirdik. Köyün yerleşim biçimini de gözlemleyip, fiziki mekanın düzenlenmesi ve değişim eğilimi konularını inceledik. Böylece öğrencilerimizle beraber, bir köyün mekânsal düzenlenişinin ardında yatan ekonomik, sosyal, kültürel faktörleri tespit ettik ve çok yönlü değerlendirmelerde bulunduk. Son derece verimli geçen gezimiz sırasında öğrencilerimiz sık sık mutluluk ve memnuniyetlerini dile getirdiler" diye konuştu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.