Hasan Karal’dan Hükümete Çağrı: "Faize Değil, Çiftçiye Yatırım Yapın"

Hasan Karal’dan Hükümete Çağrı: "Faize Değil, Çiftçiye Yatırım Yapın"
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, 2025 yılı bütçe teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarım desteklemelerine ayrılan bütçenin yetersizliğine dikkat çekerek, “Çiftçi üretemedikçe yükselen gıda fiyatları vatandaşın mutfağına ateş gibi düşüyor” dedi.

Faize Ayrılan Bütçe, Tarıma Ayrılanın 14 Katı”

2025 bütçe teklifinde faize 1 trilyon 950 milyar TL ayrıldığını, tarım desteklemelerine ise yalnızca 135 milyar TL kaynak ayrıldığını belirten Karal, bu durumu eleştirerek, “Faize ayrılan bütçe, tarım desteklemelerine ayrılan bütçenin tam 14 katı! Hükümete bir çağrım var: Faize değil, çiftçiye yatırım yapın. Eğer bu yapılmazsa, sadece bugünü değil, ülkemizin yarınlarını da kaybedeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Çiftçiye Verilmesi Gereken 480 Milyar TL Nerede?”

Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi’ne göre çiftçiye Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 1’i oranında destek verilmesi gerektiğini hatırlatan Karal, 2025 yılı bütçesinde bu oranın sadece yüzde 0,22 olarak belirlendiğini söyledi. Karal, “Çiftçimize hak ettiği 615 milyar TL’nin yalnızca 135 milyar TL’si ayrılmış. Kalan 480 milyar TL nerede? Çiftçimizin hakkı kimlere, hangi harcamalara aktarılıyor?” diye sordu.

“Tarımsal Girdi Fiyatları Sürekli Artıyor”

Tarım sektöründe yaşanan sorunların tüm vatandaşları doğrudan etkilediğini vurgulayan Karal, tarımsal girdi fiyatlarının 60 aydır sürekli arttığını ve çiftçilerin üretim yapamaz hale geldiğini belirtti. “Çiftçi üretemedikçe gıda fiyatları yükseliyor. Yükselen gıda fiyatları ise vatandaşımızın mutfağına ateş gibi düşüyor” dedi.

DEVA Partisi’nin Çözüm Önerileri

Karal, tarım sektöründeki sorunların çözümü için DEVA Partisi’nin önerilerini sıraladı: “Milli gelirin yüzde 1’i tarım desteklemelerine ayrılmalı. Gübre maliyetinin yüzde 50’si destek olarak karşılanmalı. Çiftçilerin borçları en az 2 yıl faizsiz ertelenmeli. Mazot, gübre ve tohum gibi temel girdilerdeki vergiler sıfırlanmalı. Tarımsal ürünlerin alım fiyatları çiftçiyi tatmin edecek seviyede açıklanmalı. “

Son olarak hükümete seslenen Karal, “Faize değil, çiftçiye yatırım yapın! Çünkü bu ülkenin geleceği, toprağında ve çiftçisinin emeğindedir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.